Als de zwangerschap misloopt in de eerste 3 maanden noemen we dat een miskraam. Van alle zwangerschappen eindigt ongeveer 10% in een miskraam. In veel gevallen is er dan al iets verkeerd gegaan in het allereerste begin. De oorzaak is meestal niet bekend.
Gelukkig is de kans niet extra groot dat een volgende zwangerschap ook weer een miskraam wordt, maar het is heel begrijpelijk dat er dan wel wat extra ongerustheid is. Het is immers minder vanzelfsprekend geworden dat alles wel goed zal gaan.
Soms merk je zelf dat de zwangerschap niet goed zit, bijvoorbeeld doordat je helderrood bloed verliest eventueel in combinatie met buikpijn. Dit kunnen inderdaad tekenen zijn van een miskraam. Bij bloedverlies ons altijd bellen, dan bespreken we samen met jou hoe het verder gaat. Als bloedverlies en buikpijn meer gaan worden is het waarschijnlijk zo dat de miskraam doorzet.
Vaak komt de buikpijn in aanvallen met tussendoor een menstruatie-achtig gevoel. Hoe sterker de buikpijn wordt hoe sneller de miskraam te verwachten is. Bij een miskraam komt meestal wel wat weefsel mee afhankelijk van de zwangerschapsduur.
Het kan ook voorkomen dat je zelf absoluut geen van deze klachten hebt en dat er tijdens de eerste echo pas zichtbaar wordt dat de zwangerschap niet goed zit. We zien dan bijvoorbeeld een lege vruchtzak of een te klein embryo voor de duur van de zwangerschap. Er is dan ook geen hartactie zichtbaar.
Dit kan een flinke schok zijn en maakt verdrietig. Deze vervelende boodschap moet altijd even de tijd hebben om rustig te bezinken. Vaak wordt in overleg eerst afgewacht of de miskraam alsnog vanzelf komt, maar ondertussen plannen we vaak al wel een afspraak bij de gynaecoloog voor vervolgstappen zodat je geen weken op krampen en bloedverlies hoeft te wachten.
Sommige vrouwen krijgen meer dan één miskraam. Dit is meestal toeval en pech. Namelijk bij elke nieuwe zwangerschap is de kans op een miskraam opnieuw 10%. Bij 3 miskramen achter elkaar is het mogelijk om onderzoek te laten doen naar de oorzaak van de herhaalde miskramen, maar meestal wordt geen oorzaak gevonden.
Bij vragen kun je ons altijd bellen.