Kinderwens adviezen

De periode tijdens de kinderwens (vlak voordat je zwanger wordt) en de eerste maanden van de zwangerschap blijken meer invloed te hebben op de gezondheid van je kindje dan lang werd gedacht. Bij het kinderwens spreekuur kun je advies krijgen over verschillende zaken die je zwangerschap kunnen beïnvloeden. Dit kan bijvoorbeeld voedingsadvies zijn, maar ook medicijngebruik, ziektes in je familie, werkomstandigheden etc.

Je kunt met al je vragen bij ons terecht. Indien je belangstelling hebt voor een kinderwens consult, ook wel preconceptioneel advies genoemd, kun je

telefonisch een afspraak maken. We hebben dan wat gegevens van je nodig, en we zullen je vragen om voorafgaand aan het consult een vragenlijst via internet in te vullen op www.zwangerwijzer.nl en aan ons op te sturen. Op deze manier kan er heel direct en concreet op jouw specifieke situatie worden ingegaan.

We hebben ook je verzekeringsgegevens nodig om te kunnen declareren. Vraag vooraf even bij je verzekering na of dit consult vergoed wordt in jouw pakket. Is dit niet het geval dan ben je alsnog van harte welkom, maar dan geldt een tarief van €50,- voor het consult. Je krijgt hiervoor een rekening thuisgestuurd. Hier krijg je van ons al enkele adviezen:

Alcohol

Veel mensen denken dat een enkel glas alcohol geen kwaad kan. Uit onderzoek is echter bekend dat geen enkele hoeveelheid veilig is. Een veilige ondergrens is dus niet te geven. Als je niet drinkt voor of tijdens de zwangerschap en in de periode dat je borstvoeding geeft, vergroot dit de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind. Het beste is om te stoppen met alcohol voor je zwanger raakt. Meer informatie vind je op de website van het Trimbos Instituut: www.trimbos.nl en www.stap.nl.

Foliumzuur

Extra foliumzuur verkleint de kans dat je baby geboren wordt met een ernstige aandoening. Zwanger worden? Slik eerst foliumzuur!

Roken

Dat roken niet goed is, weet iedereen. Rondom een zwangerschap brengt roken nog extra risico’s met zich mee. Het is zelfs al vóór de zwangerschap belangrijk om te stoppen met roken. Lees meer over de risico’s op de website van het Trimbos Instituut. Of maak gebruik van stopadvies op maat via de website van Medipro, de nationale organisatie voor voorlichting over gezondheidsrisico’s van roken.

Wist je dat deze adviezen ook voor je man gelden?

Voor meer algemene informatie met betrekking tot zwanger worden kun je ook kijken op www.strakszwangerworden.nl.