Bob & Lucia Simons

Grote Kamp 100
9461 LM Gieten

Telefoon: 0592-263060
info@verloskundigepraktijksimons.nl

30 jarig jubileum!

Waar blijft de tijd?

Ik herinner me 1 november 1988 als de dag van gisteren. We verhuisden met een oude brandweerauto vol huisraad vanuit Oss naar de Gieterveldweg in Gieten. Thora Kuizinga stopte met haar verloskundige praktijk en wilde haar praktijk alleen verkopen als we ook haar huis erbij kochten. Het was echt pionieren in een oud boerderijtje aan een zandpad in het veld, met bijna 1 hectare grond, zonder elektriciteit. Naast een groene Ford Fiësta kochten we als tweede auto een blauwe eend erbij.

In Brabant vroegen ze ons of we ontwikkelingswerk gingen doen en of er hier wel supermarkten waren. Beetje flauw, maar zo werd wel over het noorden gedacht.
Ik had ruim 2 jaar klinisch gewerkt in Oss en Bob had door heel Nederland voor verschillende praktijken waargenomen. We waren toe aan samen een praktijk runnen. En het platteland trok ons het meest. Gewoon bij iedereen kunnen parkeren voor de deur en maar 1 stoplicht in ons hele werkgebied. En ons gebied werd omsloten door 4 ziekenhuizen, dus in elke uithoek was toch in geval van nood, hulp dichtbij. En de Drenten, kom je daar wel tussen? Ze zijn wat anders dan de Brabanders, die lichten hun doopceel soms al bij een eerste controle. Drenten hebben een paar controles meer nodig om aan je te wennen, maar als er een basis van vertrouwen is gelegd en ze weten wat ze aan je hebben, heb je het heel fijn in Drenthe met Drenten.
We hadden het prima naar onze zin en trouwden een jaar later. Ik werd op onze huwelijksreis zwanger en we kregen al gauw onze eerste dochter Vera en een goed jaar later onze tweede dochter Ellen.

We hadden het druk, bevallingen doen was soms rustiger dan thuis voor de meisjes zorgen. Gelukkig hadden we steeds tijdens de spreekuren fijne oppas zodat spreekuren gewoon doorgingen ook als er een bevalling was.
Een uitzondering daargelaten.

Na 4 jaar verkochten we ons huisje in het veld en verhuisden het dorp in. Buren dichtbij ipv op een km afstand en ook de oppas kon wat sneller bij ons zijn als dat nodig was. En ook toen onze meisjes naar school gingen, hoefden ze tenminste niet steeds het gevaarlijke kruispunt van de N34 meer over.

We begonnen zonder mobiele telefoons. Als iemand ons nodig had, belde die een doktersdienst in Groningen en die piepte ons dan op. Dan moesten we bij de mensen waar we dan waren de doktersdienst bellen om te vragen wie ons nodig had. Onvoorstelbaar wat een ontwikkeling de mobiele bereikbaarheid doorgemaakt heeft.

Maar dat niet alleen. Ook de dossiervorming, en de samenwerking met alle andere disciplines. Het niet alleen thuis bevallen, maar ook het poliklinisch kunnen bevallen als er geen medische reden is. De informatievoorziening, de onderzoeksmogelijkheden, met name ook echo’s, er is veel verandert.

Toen we hier begonnen was er 1 verloskundige praktijk in Assen, gerund door een moeder en dochter ( Map en Marjolein Schreuder). In Beilen/ Westerbork zat een oude klasgenoot van ons Ronald de Waal. Er waren voornamelijk solo- of duopraktijken. In Veendam zat Tom Bus. De verloskundige mannen waren goed vertegenwoordigd in het Noorden.

Er waren altijd al korte lijnen met de gynaecologen. We deden de eerste maanden alle bevallingen samen. Zo konden we onze manier van werken op elkaar afstemmen en van elkaar leren en we leerden bij verwijzingen de gynaecologen-teams wat beter en sneller kennen.

Ook alle materialen die we tegenwoordig hebben. Bijvoorbeeld hechtmateriaal. Toen we begonnen hadden we catgut en zijde op rol in een doorzichtige hardplastic verpakking met alcohol, anders droogde de hechtdraad uit. Als je hechten moest, knipte je de hoeveelheid draden af die je dacht nodig te hebben en je had een naaldendoosje met grote en kleine, scherpe en ronde naalden. Tegenwoordig heb je aparte steriel verpakte pakjes hechtdraad met een naald er aan vast. Hoe luxe!

Er kwam meer voorlichting over wiegendood en de preventie daarvan. Over veilig slapen, met rugligging en geen dekbedden meer mogen gebruiken. Maar ook de gevaren van roken en alcohol tijdens de zwangerschap werden duidelijk. Vroeger adviseerden we bij veel harde buiken en daardoor niet kunnen slapen nog wel eens een glaasje wijn voor de nacht en om de borstvoeding op gang te krijgen nog wel eens een oud bruin biertje. Dat kun je je nu niet meer voorstellen.

30 jaar samen als collega’s een verloskundige praktijk, al 34 jaar bij elkaar, waarvan 29 jaar als man en vrouw.

Lief en leed, ups en downs, we hebben samen alle stormen doorstaan. Dankzij ons mooie vak en alle zwangeren met partners die met onze begeleiding hun kind willen baren en de samenwerking met de teams in de ziekenhuizen en alle kraamverzorgsters houden we het vol en blijft het leuk. Het is ook nooit saai, alles is mogelijk in ons vak.

Later dit jaar gaat het verhaal verder en hoop ik nog wat cijfers over de afgelopen 30 jaar op een rijtje te zetten. Ook verzamelen we nog steeds foto’s van baby’s geboren bij ons in de afgelopen 30 jaar voor een collage die we straks in het nieuwe gezondheidscentrum van Gieten willen hangen als onze spreekuurruimte daar klaar is. ( graag mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Ook willen we nog een Babybabbel organiseren. ( Door mijn operatie kortgeleden wordt dat wat later dan eerder beloofd).

Dit verhaal is voor nu lang genoeg. We hebben voor vanavond en vannacht waarneming geregeld zodat we uit eten kunnen en een borrel kunnen drinken op ons jubileum. Iedereen bedankt voor het vertrouwen en de samenwerking in de afgelopen 30 jaar. Op naar nog 10 jaar veel mooie ontmoetingen met zwangeren en partners en nieuwe wereldburgers.

Lucia

 

 

Logo Footer

Grote Kamp 100, 9461 LM Gieten 0592-263060
info@verloskundigepraktijksimons.nl