Waar beval je?

Als je zwangerschap zonder problemen verloopt en er doet zich geen medische reden voor, die maakt dat het nodig is om in het ziekenhuis te bevallen, mag je in Nederland zelf kiezen waar je bevallen wilt: thuis of in het ziekenhuis?

Samen met je partner kies je de plek waar jij denkt dat je het meeste op je gemak bent. Waar jij het beste ontspannen kunt en waar jullie samen een goed gevoel bij hebben. Wij doen de risicoselectie en zullen altijd aangeven of wij het nodig vinden dat je naar het ziekenhuis gaat. Zolang dat niet nodig is blijft de keuze altijd aan jou.

Ook als er geen medische reden is mag je poliklinisch bevallen. Dit betekent letterlijk dat je gebruik maakt van een verloskamer in het ziekenhuis en dat wij gewoon in plaats van thuis in het ziekenhuis je bevalling begeleiden. We stemmen dan met jullie af op welk tijdstip we richting ziekenhuis gaan.

Je kunt met ons in 3 verschillende ziekenhuizen poliklinisch bevallen: In Assen, in Emmen, en in het Martiniziekenhuis in Groningen. Doet er zich een medische reden voor, dan zullen we je altijd uitleggen wat er aan de hand is, waarom we het nodig vinden dat je naar het ziekenhuis gaat en overleggen we met jullie naar welk ziekenhuis je wilt.

Gelukkig is in ons werkgebied altijd wel een ziekenhuis dichtbij genoeg en zijn de meeste ritten richting het ziekenhuis geen spoedritten.

Als je poliklinisch bevalt zonder medische indicatie krijg je meestal wel een rekening van het ziekenhuis voor het gebruik van de verloskamer. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar in hoeverre dit kosten zijn die je vergoed krijgt.

Als je op medische indicatie in het ziekenhuis bevalt worden er geen extra kosten in rekening gebracht.