Bob & Lucia Simons

Grote Kamp 100
9461 LM Gieten

Telefoon: 0592-263060
info@verloskundigepraktijksimons.nl

  • Bevalling - Hoe?

    Bevalling - Hoe?

Hoe?

Hoe verloopt een normale bevalling?

Ergens tussen 37 en 42 weken zwangerschap verwachten we dat de baby zich aankondigt. De meeste bevallingen beginnen met weeën of golvingen (regelmatige, pijnlijke samentrekkingen van de baarmoederspier die ongeveer 1 minuut duren en allemaal even sterk zijn). Met goede weeën om de 5 minuten hopen we dat bij een eerste kind de ontsluiting ongeveer 1 cm per uur vordert. Je hebt 10 cm ontsluiting nodig voordat je persen mag. Reken dus gewoon op een uur of 10 weeën.
 
Als je eenmaal volledige ontsluiting hebt, persdrang krijgt en persen mag, gaan we er vanuit dat het kind binnen ongeveer 1 uur geboren wordt. Lukt dat niet dan regelen we hulp.
 
Ongeveer 1 op de 3 zwangeren begint niet met weeën maar met vruchtwaterverlies. Als dat gebeurt hopen we altijd dat er ook snel contracties gaan komen en de bevalling op gang komt. We beginnen dan namelijk met aftellen om dat de kans op infecties groter wordt als de weeën te lang op zich laten wachten.
Nadat de baby geboren is, leggen we deze bij je op je blote borst/buik ( tenzij je dat niet wilt). Drogen het af en dekken het af met warme doeken. Nadat de navelstreng is uitgeklopt ( we wachten minimaal 3 min.) klemmen we deze af en laten we je partner de navelstreng doorknippen. Daarna moet de placenta nog geboren worden, deze komt meestal binnen een half uur en daar hoef je niet echt meer voor te persen. Soms geven we een injectie om te zorgen dat je baarmoeder nog even goed samentrekt zodat de placenta snel komt en het bloedverlies binnen de perken blijft.
 
Daarna checken we of je bekkenbodem heel gebleven is en of het nodig is om je te hechten. Na een knip (episiotomie of epi) moet er altijd gehecht worden.
 
Dit doen we onder plaatselijke verdoving. Bij voorkeur doen we dit ook zo snel mogelijk nadat de placenta geboren is terwijl je kind lekker bij je op de buik ligt. Des te sneller kun je weer een eigen comfortabele houding kiezen en alle aandacht op je kind richten.

Hoe bereid je je voor?

Je kunt je inlezen of praten met stellen om je heen die kinderen hebben. Echter de engste verhalen blijven blijkbaar het leukst om te vertellen. De vlotte, gemakkelijke bevallingen is men vaak snel over uitgepraat.

Een andere manier is een zwangerschapscursus volgen. Vaak wordt daarin een combinatie van informatie en oefeningen gegeven. Oefeningen om fit te blijven, maar ook oefeningen om tot ontspanning te komen die kunnen helpen bij het opvangen van de weeën.

Mogelijkheden voor zwangerschapscursus in de buurt:

  • Wordt aan gewerkt

Ook is het niet verkeerd om in het ziekenhuis waar jullie naar toe willen om te bevallen of in geval van complicaties naar toe willen een voorlichtingsavond te bezoeken. Onbekend maakt onbemind, bekend maakt minder eng.

Ook in deze folder vind je tips.

Logo Footer

Grote Kamp 100, 9461 LM Gieten 0592-263060
info@verloskundigepraktijksimons.nl